Nationale Bijentelling nieuwsbrief
Nog één week Bekijk hier de online versie
Nederland Zoemt

Beste ,

Al ruim 2.000 mensen hebben zich ingeschreven voor de Bijentelling op 21 of 22 april! Heb je al geoefend met soorten herkennen? We helpen je graag op weg:

1. Bekijk hier het interactieve instructiefilmpje én test meteen je bijenkennis
2. Download het Telformulier en bekijk de soorten die je nu kunt horen zoemen in je achtertuin

Met vriendelijk gezoem,
Team Bijentelling

App 'Herken de bij'

Met deze handige app kun je hommels en bijen herkennen die tussen maart en mei in de tuin rondvliegen. Hoe? Maak een foto van het diertje en de app vertelt je welke soort het is. Ook zweefvliegen die op bijen lijken worden herkend. Super handig voor de Bijentelling! De app is nu te downloaden voor Android, een versie voor iPhone komt in 2019 beschikbaar.

Download de Android app  »
waarom
Verwentips voor bijen
Wist je dat de Phacelia (Phacelia tanacetifolia) ook wel ‘bijenvriend’ of ‘bijenbrood’ wordt genoemd? De paarse bloem heeft een sterk parfum waar bijen en hommels gek op zijn! Ook zonnebloemen en longkruid zijn planten waar bijen van houden. Groeien er madeliefjes, boterbloemen of paardenbloemen in je tuin? Niks aan doen! Bijen zijn er blij mee.
Meer bloementips  »
11 zoemende musea
Vanaf 15 april is in 11 verschillende musea de ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ te zien. Tijdens de expositie stap je als bezoeker in de wereld van de bij en leer je van alles over dit bijzondere insect. Je kunt zelf sjouwen met stuifmeel en voelen hoe het is om in een dik behaarde jas rond te lopen. Nieuwsgierig geworden? Kom vanaf zondag langs!
Bekijk de deelnemende musea in jouw buurt  »
Landelijke Zaaidag: The Pollinators
Behalve bijen tellen, kun je op zondag 22 april ook samen met The Pollinators zaaien voor bijen. De Nationale Zaaidag staat dit jaar in het teken van zaaien voor bestuivers, omdat het niet goed gaat met de bestuivende diersoorten. Op diverse uitdeelpunten kun je biologisch bloemzaad ophalen. Zaai je mee?
Bekijk uitdeelpunten  »
Reminder: geef je mening
‘Waarom doe je mee met de Bijentelling? Wat vind je van bijen en natuur?’ Dit wil de Radboud Universiteit graag van je weten! Vul de enquête in en maak kans op mooie bijenprijzen. Ingevuld? Het delen van de enquête met anderen die ook mee willen doen aan de Bijentelling wordt gewaardeerd.
Vul de enquête in  »
Statiegeld actie bij Lidl
Doneer tussen 16 april en 20 mei je statiegeld bij Lidl voor bij-vriendelijke bomen. Daar wordt de bij bijzonder blij van. Lidl komt met haar 415 winkels in actie voor de bij. Het gaat namelijk niet goed met de bij en dat terwijl 80% van ons groente en fruit afhankelijk is van bestuiving door onder andere bijen. Zonder de bij geen appel, peer, aardbei, tomaat en pompoen. Prof. Koos Biesmeijer van Naturalis vertelt je hier hoe dat zit.
Bekijk de video  »
Maak je eigen zaadbommen
Wilde bijen eten nectar en stuifmeel. Met bloeiende planten, struiken en bomen in je tuin of op het schoolplein, help je wilde bijen aan voedsel. Zorg dat er altijd wat te snacken is bij jou in de buurt!
Gratis download  »
Bloemzaden voor bijen
Met dit bloemzadenmengel voor bijen kun je je eigen bijentuin creëren en wilde bijen helpen. Dit zorgvuldig geselecteerde zaadmengsel is nu online te bestellen voor €4,78. Met deze code krijg je 10% korting:
NL-Bijentelling-10%
Bestel nu  »
F